DSC00264_1115x185
En tidig morgon i maj skiptes rättvisa i det historiska Molina Theissen fallet

Fyra av fem före detta militärer dömdes för brott mot mänskligheten, våldtäkt och tvångsförsvinnande den 23 maj 2018 i Guatemala City i det uppmärksammade Molina Theissen-fallet.

En husvägg i Guatemala City fylld med affischer på tvångsförsvunna människor.

En husvägg i Guatemala City fylld med affischer på tvångsförsvunna människor.

“De brott som begicks förolämpade hela mänskligheten”, sa Pablo Xitumul, domaren som dömde den historiska domen. Rättegången var schemalagd till att äga rum klockan 3 på eftermiddagen. Ingen skulle på förhand ha trott att domstolen inte skulle tillkännage sin dom förrän inpå de tidiga morgontimmarna

Guatemala har många organisationer för offer och överlevande från den väpnade interna konflikten, nationella och internationella mänskliga rättighetsorganisationer och civila samhällsorganisationer följt denna rättsliga process. Molina Theissen-fallet har varit ett av de viktigaste fallen vad gäller den historiska rättvisan under efterkrigstiden i Guatemala. Det är ett fall där Guatemalas villighet och förmåga att döma individer som hittills ansetts vara oberörbara satts på prov.

År 1981 fördes den då unga Emma Guadalupe Molina Theissen till ett militärt område i Quetzaltenango efter att ha gripits av soldater. Hon misstänktes för att vara del av gerillan, enbart på grund av sitt engagemang i arbetarpartiet PGT, som hon tillhörde. Detta var också det ögonblick då den långa prövningen började för henne och hennes familj som i 37 år kämpat för rättvisa.

Långa förhör, tortyr, fysiskt våld, elektriska stötar och kollektiv våldtäkt var saker som Emma Guadalupe fick utstå under sin tid i fångenskap. Efter en vecka lyckades hon fly, och det var då armén bestämde sig för att gå på hennes familj. I oktober 1981, i huset där familjen Molina Theissen bodde, kidnappades hennes lillebror Marco Antonio, bara 14-är gammal. “Kidnappningen av Marco Antonio ansågs av hans familj och av åklagaren vara en hämnd från militären för hans systers Emma Guadalupes rymning från en militärbas”, skriver den Guatemalanska tidningen Plaza Publica i en artikel om Marco Antonios försvinnande. Sedan den oktoberdagen 1981 har Marco Antonio och hans efterlämningar varit försvunna.

Detta fall har fått stor uppmärksamhet internationellt på grund av sin höga genomslagskraft och för den enorma solidaritet som visats under de två år sedan den rättsliga processen inleddes 2016. “Den tretton timmar försenade domen är inte mycket, i jämförelse med de 36 år de [familjen] väntat på rättvisa”, skriver Plaza Publica. Domstolssalen var full av människor under denna långa väntan – det fanns många som ville uppleva detta historiska ögonblick. I domstolssalen befann sig också kvinnorna från Sepur Zarco, som lyckades uppnå rättvisa i en annan historisk dom om sexuellt våld som utfärdades i Guatemala för två år sedan. Även USA:s ambassadör, FN:s representant för mänskliga rättigheter och ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Guatemala var närvarande då domen lästes upp.

Domstolens dömde enhälligt Hugo Zaldaña, Manuel Callejas, Luis Gordillo och Benedicto Lucas till 33 års fängelse för brott mot mänskligheten. Dessutom fick de straff på 8 år för våldtäkt och 25 år för tvångsförsvinnande. Gordillo friades dock från det sista åtalet. Edilberto Letona var den ende som frikändes helt.

Benedicto Lucas, tidigare chef för Guatemalas militär har ytterligare en rättsuppföljning tillsammans med sju andra militärer, utfärdad av en annan domstol för hans påstådda inblandning i minst 88 massakrer av ursprungsfolk vilka skall ha inträffat mestadels i departementet Alta Verapaz under inbördeskriget som pågick i 36 år och som enligt en FN-rapport skördade ca 200 000 döda och saknade. En sanningskommission som utfärdades 1994 fann i sina omfattande undersökningar att statliga styrkor och relaterade paramilitära grupper var ansvariga för 93 procent av människorättsförbrytelserna under denna period.

De fyra kvinnorna i Molina Theissen familjen har kämpat i 37 år för denna dom som symboliserar en historisk milstolpe för övergångsrättvisan och försoningen efter inbördeskriget i Guatemala. Det är ett viktigt steg mot rättvisa för de 45 tusen saknade och tvångsförsvunna under den interna väpnade konflikten, samt för alla de överlevande som fortfarande letar efter sina anhöriga.

Roberto Meloni och Isabelle Persson, Fredsobservatörer i Guatemala

Lämna en kommentar


*