DSC00264_1115x185
MR-försvararna i Ixquisis vinner MR-pris

MR-försvarna i mikroregionen Ixquisis i San Mateo Ixtatán, Huehuetenango har tilldelats den internationella MR-organisationen Front Line Defenders pris för MR-försvarare som lever under hot. Tillkännagivandet ägde idag rum i Dublin, Irland då aktivister från fem länder blev utnämnda som vinnare, och där MR-försvarana i Ixquisis utsågs som vinnare av det regionala priset för Amerika.

De MR-försvarare som idag mottar pris arbetar i några av de farligaste områdena i världen, de offrar sin egen säkerhet för att fredligt kräva rättvisa och respekt för de mänskliga rättigheterna i sina samhällen

Så sa Andrew Anderson, verkställande direktör för Front Line Defenders när han presenterade vinnarna.I Ixquisis har MR-försvarare sedan 2007 organiserat sig mot de storskaliga vattenkraftsprojekt som orsakat allvarliga skador för både människor och miljön i regionen. Det har begåtts en mängd allvarliga människorättsbrott mot de som är aktiva i det fredliga motståndet, bland annat har de utsatts för mord, skottlossningar, trakasserier och smutskastningskampanjer.

Krf medföljer det fredliga motståndet och MR-försvarna i Ixquisis genom paraplyorganisationen för internationellt medföljning i Guatemala ACOGUATE.

Nedan kan du se videon som Frontline Defenders video som de publicerat i samband med prisutdelningen.

Du kan också läsa mer om det fredliga motståndet och MR-försvararna i Ixquisis här;

Lämna en kommentar


*