DSC00264_1115x185
Människorättsförsvararen Angelica Choc’s syster grips

Den 17 januari tillfångatas Maria Magdalena Choc, syster till människorättsförsvaren Angelica Choc. Hon anklagades för olaga markockupation. Kristna Fredsförelsen var närvarande och observerade rättegångsprocessen.

Maria Magdalena Choc innan rättegången påbörjades den 19 januari i Puerto Barrios. Bild: © losdespojados

Maria Magdalena Choc under rättegången den 19 januari i Puerto Barrios. Foto:©losdespojados

– Jag ser det som en förföljelse gentemot mig som person och den kamp som jag för, det var Angelica Choc ord efter att de tillfångatagit hennes syster Maria Magdalena Choc.

På eftermiddagen den 17 januari tillfångatogs människorättsförsvararen Maria Magdalena Choc, syster till Angelica Choc som Kristna Fredsrörelsen medföljer. Hon anklagades för att ha ockuperat privatägd mark. Maria Choc är en Maya Q’eqchi urfolksledare. Hon är en kvinna som strider för rättigheterna gällande mark och urfolksterritorium. Hon har under flera år stöttat flera urfolkssamhällen som exempelvis kvinnorna från Lote 8 som har en pågående rättsprocess  mot det kanadensiske bolaget Hudbay Minerals. Precis innan hon greps, hade hon översatt en rättegång från Q’eqchi till spanska och när nyheten nådde Angelica Choc skrev hon ett brev till allmänheten.

Maria och hennes familj vill sprida ett solidariskt meddelande. Stunder lik dessa lider vi psykologiskt, hennes barn likt hennes familj” Det var del av Angelica Chocs meddelande efter hennes systers gripande.”

Rättegången ägde rum redan två dagar efter gripandet, den 19 januari i Puerto Barrios i departementet Izabal. Rättegången påbörjades kl 10 på morgonen och det fanns internationell och nationell närvaro. German Chuc Choc var också närvarande för att visa sitt stöd och solidaritet samt flera bybor från El Estor.

Kristna Fredsrörelsen medföljde Angelica Choc under sin resa till rättegångssalen och var även närvarande under rättegången. Angelica Choc analyserar att henne syster tillfångatagande är en förföljelse gentemot hennes som person som har en grund i den rättegångsprocess hon aktivt för gällande hennes mördade man Adolfo Ich.

På eftermiddagen kl 16 kom en glädjande nyhet. Maria Magdalena blir frisläppt mot borgen med en kostnad på 5000 quetzales. Dock blev hon frisläppt med speciella åtgärder. Hon behöver presentera sig i tingsrätten i slutet av varje månad för att skriva under papper och hon har även rörlighetsbegränsningar och får enbart röra sig inom sitt egna departement Izabal.

Efter Maria Choc tillfångatagande har de återigen observerat närvaro från okända bilar som har strategiskt parkerat sig nära Angelica och Maria Choc’s hem. Angelica Choc uttrycker att hon är rädd för sitt liv och att hennes syster har kriminaliserats som ett försök att skada och skrämma henne.

– Jag är inte trygg här och detta är ännu en förföljelse, uttrycker Angelica Choc oroligt. Samtidigt är hon glad att hennes syster är tillbaka i byn och i sitt egna hem.

Nathaly Mejia, fredsobservatör i Guatemala

Läs även:
Sex år efter mordet är rättegången igång
Skott mot människorättsförsvararens Angelica Chocs hus
“Så mycket som vi har kämpat och ansträngt oss för inget”
Mina förfäder, moderjord, floden, skogen, fåglarna och djuren fyller mig med glädje

Lämna en kommentar


*