DSC00264_1115x185
Kriminaliseringen i San Pablo fördöms av MR-försvarare vid presskonferens

Den 7 februari 2018 höll MR-försvarare en presskonferens i Guatemala City för att tillkännage och fördöma den kriminalisering av sociala civilsamhällesrörelser som pågått i San Pablo, San Marcos sedan flera år tillbaka. Kristna Fredsrörelsen var på plats och medföljde dem under presskonferensen då de kastade ljus på de orättvisa och oberättigade rättsprocesserna San Pablos politiska fångar tvingats uthärda. 

Presskonferens 7/2/2018. Foto: Kristna Fredsrörelsen

Presskonferens 7/2/2018. Foto: Kristna Fredsrörelsen

Samhällsledare, urfolksledare och människorättsförsvarare från San Pablo som motstått storskaliga naturresursexploateringsprojekt har länge levt under hot, förföljelse och kriminalisering. Under de senaste 2 åren har totalt 12 personer från San Pablo blivit obehörigt anhållna och fängslade. De flesta utav dem har tillbringat mer än 2 år i så kallat “preventiv arrest”. I dagsläget har några av de politiska fångarna frikänts och återfått sin frihet, andra har satts i husarrest men fortfarande kvarstår 4 personer fängslade som nu har varit frihetsberövade i mer än 3 år utan att någon dom fastställts.

Trots de politiska fångarnas olika situationer i dagsläget, har de gemensamt att de genomgått orättvisa domar och ständiga åtgärder som förlängt deras rättsprocesser och deras tid i fängelse i syfte att hindra deras aktivism och rättighetsutkrävande. I Guatemala är missbruk av rättsmedel för att hejda civilsamhälles-organisationer och människorättsförsvarande från att organisera sig ett vanligt fenomen. Att använda rättsväsendet för att systematiskt motverka samhällelig och politisk opposition utgör ett brott mot rätten till en snabb och rättssäker rättsprocess och rätten till uttrycksfrihet och organisationsfrihet.

Under presskonferensen krävde de närvarande människorättsförsvararna att den Guatemalanska staten tar sitt ansvar och tar de åtgärder som krävs för att kriminaliseringen av landets människorättsförsvarare skall upphöra. De krävde också frigivning av och upprättelse för de kvarvarande politiska fångarna från San Pablo.

Nedan följer pressmeddelandet i sin helhet, på spanska.

Comunicado 20180207 - presos pol├нticos de San Pablo, San Marcos Comunicado 20180207 - presos pol├нticos de San Pablo, San Marcos-2 Comunicado 20180207 - presos pol├нticos de San Pablo, San Marcos-3 Comunicado 20180207 - presos pol├нticos de San Pablo, San Marcos-4Isabelle Persson, Fredsobservatör Guatemala

Lämna en kommentar


*