DSC00264_1115x185
Anklagad för massakern i Las Dos Erres gripen i USA

Den före detta militären José Mardoqueo Ortiz Morales greps fredagen den 6 januari i sitt hem i Maryland av U.S. Immigration and Customs Enforcement’s och Homeland Secutiry. Han står anklagad för att under inbördeskriget deltagit i massakern i Las Dos Erres där över 250 personer torterades och dödades.

Bild på José Mardoqueo Ortiz Morales.

En gammal bild på José Mardoqueo Ortiz Morales som publicerades i tidningen El Periódico den 12 januari, i samband med att han greps i USA.

Mardoque Morales tillhörde den guatemalanska arméns specialförband ”kaibiles” och för drygt 34 år sedan, närmare bestämt i december 1982, gick en patrull därifrån in i samhället Las Dos Erres i norra Guatemala. Massakern utfördes inom ramen för den guatemalanska statens strategi för att göra slut på gerillan, folkrörelserna och ursprungsfolken. Som i många andra fall anklagades invånarna Las Dos Erres för att vara gerillasympatisörer och militären gick in i byn med den uttalade uppgiften att återta gevär som gerillan skulle ha gömt där. De följande dagarna torterade, våldtog och dödade soldaterna över 250 personer. Några gevär hittades aldrig och de enda som överlevde var tre pojkar, varav en lyckades fly medan de andra två tvångsadopterades av militärer.

Kristna Fredsrörelsen medföljer den guatemalanska människorättsorganisationen FAMDEGUA som sedan år 2000 drivit en rättsprocess för att de ansvariga för massakern ska ställas till svars för sina handlingar. Det har varit en lång och utdragen process, men till slut dömdes fem före detta militärer till över 6000 års fängelse under åren 2011 och 2012. Flera anklagade är på flykt undan rättvisa, medan två sitter i fängelse i USA för att ha ljugit i syfte att erhålla medborgarskap. Fram till nyligen hade det inte skett några ytterligare framsteg i fallet, men nu verkar det som att flera steg mot rättvisa börjat tas igen. Tidigare i år grep Customs Enforcement’s och Homeland Secutiry även den anklagade före detta militären Santos Lopez Alonzo som den 10 augusti deporterades till Guatemala och som nu i januari kommer ställas inför rätta.

Fallet Las Dos Erres är också aktuellt igen av en annan anledning. I september förra året hade dokumentären Finding Oscar premiär. Dokumentären, med Steven Spielberg som exekutiv producent, handlar om massakern och om Oscar som vid 31 års ålder upptäckte att han växt upp som son till en av de soldater som dödade hans familj.

Christopher Eriksson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Läs mer:

Artikel i Pro Publica: Finding Oscar: Massacre, Memory and Justice in Guatemala                                                                    

Dokumentär från 2012 av radioprogrammet This American Life: What Happened At Dos Erres

Till minne av offren för massakern i Las Dos Erres

 

Lämna en kommentar


*