DSC00264_1115x185
Kriminalisering mot människorrättsförsvarare fortsätter.

Förra veckan kom uppgifterna om att människorättsförsvarare Domingo Francisco Cristobal har blivit gripen och arresterad av personer vid den specialiserade enheten för brottslighet. Han är anklagad för samma brott som de politiska fångarna Rigoberto Juárez Mateo och Domingo Baltazar, vilka frigavs tidigare i år.

img_20161102_232325

Människorättsförsvararen Domingo Francisco Cristobal blev gripen den 26 oktober i år. Foto: Acoguate

Det var när Domingo Francisco Cristobal stannade för att äta lunch på väg hem efter att deltagit i en protestmanifestation som han blev arresterad. Manifestationen var arrangerad av den nationella organisationen CODECA – Comité de Desarollo Campesino (ungefär kommittén för bönders utveckling) med syftet att verka för att förstatliga produktionen av elektricitet. Ett av kraven var just att sätta stopp för den kriminalisering som begås mot människorrättsförsvarare.

Domingo Francisico är en del av den Sociala Rörelsen i Santa Eulalia som försvarar jord och jordrättigheter i norra Huehuetenango, en organisation som Kristna Fredsrörelsen medföljer.

Enligt arresteringsorden står han anklagad för kidnappning, bortförande och anstiftan till brott för de händelser som ägde rum i Santa Eulalia den 19-20 januari förra året. Samma brott som två politiska fångar tidigare i juli i år frigavs från med omedelbar verkan.

Domingo Francsico Cristobal är en del av befolkningen Maya Q’anjob´al och beskriver sig själv som människorättsförsvarare. Efter den beväpnande konflikten i landet var han en av de som aktivt främjande fredshandlingarna tillsammans med flera andra lokala ledare. Än idag fortsätter han kämpa för rättvisa, territorium, naturresurser och mot de internationella företag som vill exploatera området kring Santa Eulalaia.

På torsdagsnatten den 27 oktober fördes den 64-årige Domingo Francisco till häktet i Guatemala City där han senare i veckan blev förflyttad till en annan sektor. Både vi, hans barn och barnbarn, som gjorde den 16 timmar långa resan endast för att se honom i 40 minuter, har hälsat på honom i häktet där han säger sig än så länge vara vid god hälsa. På fredag den 4 november kommer första förhöret att hållas, något som entligt lag skall göras inom de första 48 timmarna efter gripandet.

Det är oroväckande att se hur kriminalisering blir allt vanligare förekommande mot människorättsförsvarare, något som också nya studier av Amnesty visar.

 

Anja Grahn, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen

Läs Mer:

Här kan ni läsa Amnestys studie för människorättsförsvararare av miljö och natur i Guatemala och Honduras 2016. (engelska)

De politiska fångarna från Huehuetenango är äntligen fria

 

 

Lämna en kommentar


*