DSC00264_1115x185
Karavan för värdighet

Karavan för värdighet. Artikel angående den karavan som genomfördes i Huehuetenango under april månad. Kristna Fredsrörelsen, genom det internationella nätverket Acoguate, var på plats och medföljde.

Orginalartikel publicerades den 7 april av Gustavo Illescas på nättidningen CMI Centros de Medios Interdependientes (Centrum för oberoende medier).

Karavan för värdighet: För motståndsrörelsen och frihet åt de politiska fångarna från norra Huehuetenango.

Under slogan ”Alla är vi norra Huehuetenango” lämnade igår, den 6 april, la Asamblea Departamental de Pueblos de Huehuetenango (ADH) (på svenska ungefär: Regionala Rådet för Huehuetenango) staden Huehuetenango tillsammans med sociala organisationer och myndigheter för att ta sig mot samhället Santa Eulalia, där första stoppet gjordes. Idag förväntas firandet av 3-årsdagen för motståndsrörelsen Ny Gryning hållas i Santa Cruz Barillas, som ligger i samhället Poza Verde.

Motståndsrörelsen Ny Gryning uppstod efter att förre presidentens Otto Perez Molinas regering i maj 2012 utlyste undantagstillstånd i Santa Cruz Barillas. Då begicks kränkningar av mänskliga rättigheter, däribland omfattande illegala gripanden av ledare för rörelsen av Q’anjob’al och Metizo. De motsätter sig vattenkraftprojekten av företaget Hidro Santa Cruz, S.A., som ägs av det spanska transnationella företaget Hidralia. 

Trots återkommande möten i samhället och dokument undertecknade av de lokala myndigheterna där samhällen uttryckligen avvisat företaget, stoppades detta inte från att, på ett otillbörligt och våldsamt sätt, ta sig in till avrinningsområdet för floden Q’an B’alam. Av denna anledning beslutade samhällena den 7 april 2013 att efterlikna motståndsrörelsen La Puya och etablera en fredlig motståndsrörelse vid den gemensamma vägen som användes illegalt av företaget för att ta sig till floden. Dock fortsatte anställda att ta sig in och vid ett kommunmöte den 22 april samma år undertecknades en överenskommelse där de anställda gick med på att inte komma tillbaka förrän man fått ett klargörande av situationen. På inrådan av företaget lämnade de anställda in en anmälan mot Arturo Pablo Juan, Francisco Juan Pedro och Adalberto Villatoro Hernandez, som till följd av detta sedan 26 februari 2015 sitter frihetsberövade anklagade för hot, hets till komplott, olaglig sammankomst och demonstration. Därefter lades även kidnappning eller bortförande till.

Imorgonbitti den 8 april kommer karavanen att anlända till grannkommunen San Mateo Ixtatán där nationella och internationella människorättsorganisationer kommer att samlas med syfte att verifiera situationen för människorättsförsvarare. 

Syftet med att genomföra en verifikation i San Mateo Ixtatán är att få höra klagomålen från samhällena i mikro-regionen Ixquisís. De känner sig hotade av företaget Promoción y Desarrollos Hídricos S.A., som genom det israeliska företaget Solel Boneh bygger vattenkraftverken San Andrés och Pojom II inom avrinningsområdena för floderna Pojom, Negro, Yalhuitz (Primavera), Warszawa och Palmira (Tercer arroyo). Vattenkraftverken tillhör familjen Rodas Marzano och har fått lån från Interamerikanska utvecklingsbanken genom Inter-American Investment Corporation (IIC).

Vidare syftar Karavanen för värdighet att visa solidaritet med motståndssamhällen och dokumentera de kränkningar av mänskliga rättigheter som begås av företaget PDHSA, Soleh Boneh, polisen och armén, som har en militärbas i Ixquisis sedan den 6 maj 2014.

 

Artikel översatt av Helena Ström, fredsobservatör i Guatemala 

orginalartikeln hittar du här: https://goo.gl/ibjJo7

 

 

 

 

Lämna en kommentar


*