DSC00264_1115x185
Sepur Zarco: Exmilitärerna dömda till 240 respektive 120 års fängelse

“Det systematiska sexuella våldet mot kvinnorna utgör ett brott mot hela mänskligheten och hela det guatemalanska samhället” slog domare Yassmin Barrios fast och dömde de två före detta militärerna för brott mot mänskligheten och mord respektive påtvingade försvinnanden. Det är första gången som militärer dömts för sexuellt våld som ett brott mot mänskligheten i en nationell domstol.

Foto: Aron Lindblom, Diakonia.

Foto: Aron Lindblom, Diakonia.

Löjtnant Esteelmer Reyes Girón dömdes till 120 års fängelse för att han lät 15 kvinnor utsättas för sexuellt slaveri på militärbasen Sepur Zarco, som han var chef över, och för morden på Dominga Coc och hennes två döttrar, ett och fyra år gamla. 30 år för brott mot mänskligheten och 30 år för vardera mord.

Den före detta lokala militärchefen Heriberto Valdéz Asig dömdes till 210 års fängelse för sju fall av påtvingade försvinnanden och ytterligare 30 år för brott mot mänskligheten.

Under sex månader hölls 11 kvinnor som sexslavar på militärbasen Sepur Zarco. Militären hade tidigare fört bort deras män och tvingade dem att laga mat och tvätta kläder utan lön samtidigt som de utnyttjades sexuellt.

Försvarsadvokaterna har hävdat att kvinnorna prostituerade sig på militärbasen men Yassmin Barrios slog fast: “Kvinnorna hade inget val. De hotades till livet om de inte lydde soldaterna.”

När domen presenterats steg jublet i den fullsatta rättegångssalen. De målsägande kvinnorna vinkande till publiken som skanderade “Rättvisa”, “Mitt hjärta är Sepur Zarco” och “Leve kvinnorna i Sepur Zarco”.

I en kontext genomsyrad av rasism, klassism och machism har de elva målsägarna brutit mot alla normer. De är kvinnor, fattiga, analfabeter och tillhör urfolksgruppen Maya Q’eqchí. Efter över 30 års sorg, lidande och stigmatisering fick de elva kvinnorna officiell upprättelse i ett fall som går till historien.

Annika Wilhelmson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Läs mer:
Fånge på Sepur Zarco: Soldaterna gav mig urin att dricka
Historisk rättsprocess mot sexuellt våld i Guatemala

Comments (1)

  1. Pingback: Boka en föreläsning med hemkomna fredsobservatörer! | Kristna Fredsrörelsen

Lämna en kommentar


*