DSC00264_1115x185
Fånge på Sepur Zarco: Soldaterna gav mig urin att dricka

På måndagen drog rättegången i fallet Sepur Zarco igång. Två män åtalas för tvångsförsvinnanden, mord och sexuellt slaveri på en militärbas på 1980-talet. Hör överlevare berätta om hur de hölls som slavar på basen i en film av Mujeres Transformando el Mundo, MTM, som för grupptalan i fallet.


Under de två första rättegångsdagarna hördes fångar på militärbasen Sepur Zarco och anhöriga till de kvinnor som hölls som slavar på militärbasen som fungerade som en rekreationsbas dit soldater kom och vilade upp sig.

“När de fångade mig våldtog de min fru som hade fött barn bara några dagar tidigare” berättade Manuel Cu som var fånge på basen under 1982. Han hade försökt få en bit mark att kunna odla lagligt på. Om tiden som fånge berättade han:

“De (soldaterna) behandlade mig som ett djur. De kissade på mig och släpade mig i leran som en gris. … De gav mig aldrig mat. Jag åt ogräs och drack vatten från marken. De gav mig sitt urin att dricka”

Målsägarna i fallet är 11 kvinnor som hölls som slavar på basen där de utnyttjades både sexuellt och som gratis arbetskraft. Militären hade tidigare hämtat deras makar som varit försvunna sedan dess. Det männen hade gemensamt var just att de försökt få rätt till en bit mark var för att kunna odla och försörja sina familjer.

Överlevarna i fallet Sepur Zarco under rättegången. De döljer sina ansikten för att slippa kännas igen på foton i nationell press. Foto: MTM

Överlevarna i fallet Sepur Zarco under rättegången. De döljer sina ansikten för att slippa kännas igen på foton i nationell press och av anhängare till de anklagade före detta militärerna. Foto: MTM

Juan Maquìn är son till en av männen som fördes bort för att aldrig återses. Hans syster och hennes ofödda barn mördades och resten av familjen tvångsförflyttades med våld. Under sex månader var han fånge på militärbasen. Han berättade:

“Kvinnorna tvingade laga mat, de berättade för oss att de (soldaterna) våldtog dem. … När jag hittade min mamma kom hon gråtandes. Hon berättade att hon led mycket för att de hade våldtagit henne. Hon var livrädd.”

Ett annat vittne, Rogelio Hüitz Chon, berättade hur militärerna torterade honom.

“De skadade mig och jag skäms inte för att visa var jag har ärren. De bröt mina revben och skadade min midja” sa han och drog upp tröjan för att visa de anklagade och rätten vad soldaterna utsatt honom för.

När rättegången startade på måndagen försökte försvarsadvokaterna få rättegången avbruten genom en så kallad amparo vari de anklagade domarna för att tycka illa om dem själva och därmed vara jäviga i fallet. Den ska avgöras parallellt medan rättegången fortsätter.

Annika Wilhelmson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Läs mer:
Historisk rättsprocess mot sexuellt våld i Guatemala
Före detta militärer åtalas för sexuellt slaveri

Comments (1)

  1. Pingback: Sepur Zarco: Exmilitärerna dömda till 240 respektive 120 års fängelse | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Lämna en kommentar


*