DSC00264_1115x185
Goldcorps dotterbolag anmäls till åklagarmyndigheten

Montana Exploradora, Goldcorps dotterbolag i Guatemala som driver Marlingruvan i San Marcos, anmäldes till Guatemalas åklagarmyndighet (Ministerio Público) på tisdagen den 4 december av Plurijur och av FREDEMI, som representerar lokalsamhället i distriktet San Marcos och som Kristna Fredsrörelsen medföljer.

Marlingruvan i San Marcos i Guatemala. Foto: Pernilla Nordvall.

Marlingruvan i San Marcos i Guatemala. Foto: Pernilla Nordvall.

Montana Exploradora/Goldcorp anklagas för stöld av vatten, stöld av egendom, förorening av vattentäkter, bedrägeri, förfalskning samt för att orsaka sjukdomar hos både växter och djur. I anmälan ingår vittnesmål från fler än hundra personer som på olika sätt har drabbats av företaget. Bland dem finns Adilia Macario som berättar om hur Montana Exploradora byggt en väg på hennes mark utan hennes tillstånd. Vidare finns vittnesmål om hudsjukdomar och håravfall till följd av de föroreningar som gruvan orsakar.

Carlos Loarca från Plurijur säger till tidningen Prensa Libre att det finns oberoende utländska studier baserade på blodprov och urinprov från människor som bor i närheten av gruvan. Dessa visar på förhöjda halter av bly, symtom på arsenik i huden, hudutslag, missfärgning av hud samt håravfall.

Montana Exploradora menar i ett pressmeddelande att företaget följer nationell och internationell standard och att vattnet inte är förorenat enligt de studier som genomförts av den statliga myndigheten för energi och gruvdrift, MEM.

Förorenat vatten orsakar dödsfall bland boskap

Enligt de skyddsåtgärder som den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter beslutade om i maj 2010 och som sedan modifierades i december 2011 är staten skyldig att tillgodose tillgången till dricksvatten i de 18 samhällen som ligger närmast Marlingruvan. Dessa skyldigheter har ännu inte införlivats (läs mer om detta här).

Siete Platos är ett av de samhällen som omfattas av skyddsåtgärderna. I ett pressmeddelande informerar FREDEMI om att boskap fått kräkningar och dött efter att de druckit vatten ur floden som går igenom samhället. Fallet ingår i den anmälan som gjorts mot Montana Exploradora.

Påverka svenska investeringar i Goldcorp!

De svenska AP-fonderna, som förvaltar den allmänna pensionen, investerar bland annat i Goldcorp. Kristna Fredsrörelsen driver sedan i somras en kampanj tillsammans med flera andra organisationer där vi försöker skärpa AP-fondernas krav på etik och miljöhänsyn i sina investeringar. Läs gärna den debattartikel som bland andra Kristna Fredsrörelsen står bakom.

Framsidan av kampanjvykortet. Bild Sara Granér

Det går fortfarande att delta i kampanjen genom att beställa vykort från Aron Lindblom (aron.lindblom@krf.se), Kristna Fredsrörelsens programsekreterare för Fredstjänstprogrammets informationsarbete. Vykortet skrivs under och postas till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Peter Norman.

Pernilla Nordvall, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013.

Comments (0)

  1. Pingback: Årskrönika Guatemala 2012, del 1: Det militära återtåget och kampen om naturresurserna | Fredsobservatörernas blogg

  2. Pingback: Mänskliga rättigheter och miljö måste bli lika viktigt som vinst | Kristna Fredsrörelsens blogg

Lämna en kommentar


*