DSC00264_1115x185
Nya dödshot mot människorättsförsvararna Adolfo Guzmán och Margarita Martínez

Natten mellan den 19 och 20 oktober blev människorättsförsvararna Adolfo Guzmán Ordaz och Margarita Martínez Martínez mordhotade i deras hem. Enligt uppgifter från människorättscentret Frayba hade ett hotfullt brev, riktat mot Guzmán, placerats under parets bil. Meddelandet löd: “du ska veta att det inte finns någon rättvisa, det är bäst att du håller tyst om du inte vill försvinna, vi är lagen och vi är skyddade, dö dö dö”.

Familjen Martínez/Guzmán har vid ett flertal andra tillfällen utsatts för hot, våld och attacker; i november 2009 hotades de i sitt tidigare hem i Comitán; i februari 2010 kidnappades, torterades och hotades Martínez och i november samma år mottog hon ytterligare mordhot. Efter incidenterna utfärdade Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) speciella skyddsåtgärder så som permanent polisbevakning vid bostaden.

Flera internationella människorättsorganisationer och FNs särskilda rapportör för människorättsförsvarare har uttryckt djup oro för attackerna mot Martínez/Guzmán. Efter de nya hoten uppmanar Frayba den mexikanska staten att omedelbart vidta åtgärder för att garantera familjens säkerhet och integritet.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör Chiapas 2011-2012

Läs mer om Margarita Martínez fallet:

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/01/28/straffriheten-bidrar-till-fortsatta-attacker-mot-mr-forsvarare/

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2010/11/30/agera-nu-allvarliga-hot-mot-frayba/

Comments (1)

  1. Pingback: Ökat våld mot kvinnor i Mexiko | Fredsobservatörernas blogg

Lämna en kommentar


*