DSC00264_1115x185
Fortsatta oroligheter i Polochic

Området kring Valle del Polochic i departementet Alta Verapaz i östra Guatemala fortsätter att kantas av oroligheter. Lördagen den 21 maj sköts bonden Oscar Reyes till döds med cirka 20 skott av privata säkerhetsvakter från sockerfabriken Chabil Utzaj. Ytterligare fem bönder skadades, detta två månader efter de våldsamma avhysningar som lämnade cirka 600 familjer utan hem och mat i samma region.

Bönderna kommer från byn Canlún och tillhör kooperativet Tzalamila som äger en liten bit mark där man odlar majs och andra basgrödor. På morgonen den 21 maj befann sig flertalet familjer på odlingsmarken då traktorer från Chabil Utzaj med cirka 30 säkerhetsvakter tog sig in på området och började gräva ett stort hål. Då bönderna närmade sig för att fråga vad som stod på öppnade vakterna eld, utan att säga ett ord och enligt uppgifter från vänsterorganisationen Fundación Guillermo Toriello (FGT) och tidningen elPeriodico fick Oscar Reyes ta emot cirka 20 skott innan han avled. Fem andra bönder skadades, varav tre allvarligt, med skottskador i huvudet.

I mitten av mars i år verkställde polis, militär och Chabil Utzajs privata säkerhetspersonal våldsamma avhysningar av 12 små samhällen runt Valle del Polochic då cirka 600 familjer under våld tvingades lämna sina hus och sina odlingar som sedan brändes ned. I tumultet dödades Antonio Bev Ac, 35-årig bonde från byn Miralvalles och flertalet människor skadades svårt. Sedan dess har flera byinvånare utsatts för hot och trakasserier från företagets personal och nu senast kulminerade alltså konflikterna i ytterligare en död och fem skadade.

Bondeorganisationen Comité de Unidad Campesina (CUC) uppmanar nu systerorganisationer och männsiskorättsförsvarare att fördöma händelserna den 21 maj som tydligt kränker de mänskliga rättigheterna. I ett pressmeddelande från den guatemalanska människorättsorganisationen Unidad de Protección a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos (UDEFEGUA) kritiserar man staten för att inte garantera människors säkerhet i regionen och man uppmanar åklagarmyndigheten att genast undersöka händelserna samt att lösa markfrågan i regionen en gång för alla.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Kristna Fredsrörelsen har tidigare skrivit om de våldsamma avhysningarna i Polochic :

http://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/03/17/flera-skadade-och-en-dod-vid-avhysningar-i-guatemala/

Comments (5)

  1. Pingback: Fortsatta oroligheter i Polochic | fredskakan

  2. Pingback: Ytterligare en mördad i Polochic « Fredsobservatörernas blogg

  3. Pingback: Årskrönika för Guatemala 2011 « Fredsobservatörernas blogg

  4. Pingback: Humanitär kris i Polochic, Guatemala « Fredsobservatörernas blogg

  5. Pingback: Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Lämna en kommentar


*