DSC00264_1115x185
Huelga de Dolores
Studenter i Guatemala City, 26 mars 2010

Studenter i Guatemala City, 26 mars 2010

Idag genomförde studenterna på Guatemalas statliga universitet USAC den traditionsenliga marchen Huelga de Dolores genom Guatemala City. Huelga de Dolores är en över hundra år gammal tradition som går ut på att studenterna festar, demonstrerar och gör narr av landets makthavare.

Under inbördeskriget drabbades studenterna hårt av det statliga våldet och från och med sjuttiotalet började många studenter maskera sig med huvor. Maskeringen startade som en säkerhetsåtgärd men har idag kommit att bli en symbol för Huelga de Dolores och Guatemalas studentrörelse. Idag har Huelga de Dolores mest karaktären av en festival och gatufest och det politiska budskapet om rätten att organisera sig och uttrycka sig fritt har till viss del gått förlorat. Marchen är dock fortfarande viktig som symbol för ungdomens kraft, lust och längtan efter frihet.

I den FN-sponsrade sanningskommissionen om kriget i Guatemala står det att läsa:

During the long period of armed confrontation, even thinking critically was a dangerous act in Guatemala, and to write about political and social realities, events or ideas, meant running the risk of threats, torture, disappearance and death. In exercising freedom of speech, citizens, writers, artists, poets, politicians and journalists were subject to the risks that repression and ideological polarisation imposed upon them. Although there were people who spoke out despite the risks, the large news agencies, in general, supported the authoritarian regimes through self-censorship and distortion of the facts. The price was very high, not only in the number of lives lost, but also because Guatemala became a country silenced, a country incommunicado.

Historia om Huelga de Dolores (på spanska): http://huelgadedolores.org/musica/Descargas/Historia_Huelga_%202010.pdf

Studenter genomförde en husockupation under Amerikas Sociala Forum i Guatemala, oktober 2008: http://www.latinamerika.nu/husockupation-under-sociala-forumet

FNs sanningskommission om kriget i Guatemala (på engelska): http://shr.aaas.org/guatemala/ceh/report/english/default.html

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Guatemala och Mexiko.

Studenter i Guatemala City, 26 mars 2010.

Studenter i Guatemala City, 26 mars 2010.

Lämna en kommentar


*