DSC00264_1115x185
För 28 år sedan

För 28 år sedan idag, den 23 mars 1982, genomförde Efrain Rios Montt en statskupp i Guatemala med stöd av militären. Rios Montts kupp blev startskottet för den allra blodigaste perioden av Guatemalas 36 år långa inbördeskrig. Bland de kränkningar som Rios Montt gjorde sig skyldig återfinns bland annat folkmord, tortyr, påtvingade försvinnanden, utomrättsliga avrättningar och massakrer. Rios Montt är idag kongressledamot för det politiska partiet Frente Republicano de Guatemala (FRG) och har aldrigt ställts till svars för de brott han begick under sin tid vid makten. I Guatemala medföljer Kristna Fredsrörelsen människorättscentret CALDH och rörelsen Asociación para la Justicia y Reconciliación (AJR) som arbetar för att få Rios Montt dömd och fängslad.

Aron Lindblom, samordnare för Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram i Guatemala och Mexiko.

Bild på Rios Montt (i mitten) från CALDH

Bild på Rios Montt (i mitten) från CALDH

Comments (2)

Lämna en kommentar


*